Preview

Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий

Расширенный поиск

МОДЕЛЬ УПРАВЛЕНИЯ КАЧЕСТВОМ ТЕХНОЛОГИЧЕСКИХ ПРОЦЕССОВ ЗЕРНОПЕРЕРАБАТЫВАЮЩИХ И МЕЛЬНИЧНЫХ ПРЕДПРИЯТИЙ

https://doi.org/10.20914/2310-1202-2014-4-75-80

Аннотация

Summary. In the work the model of quality management of technological processes of the grain processing and mill enterprises is presented. It is shown that flour-grinding production is an important part of agro-industrial complex because it provides production of the main food product of people – flour. The analytical indicators of quality of technological process are presented. The matrix of expert estimates of i-th level of quality for the set combinations of parameters values according to the scheme of complete factorial experiment is made. Considered a model for the calculation of the raw material preparation for milling, which characterizes the main qualities of the processed raw materials. For the purpose of management of quality of technological processes of flour mill the mathematical model which includes calculation of two groups of indicators of an assessment is developed: qualities of preparation of raw materials for a grinding and qualities of conducting technological process. The algorithm of an analytical assessment of indicators of quality of technological process of the flour-grinding enterprises, including the selection of waste, selection of bran, a compliance rate of output of flour-grinding products, compliance rate of moisture products, is offered. The assessment of quality management of technological process of a high-quality grinding on the example of several leading flour-grinding enterprises of Central Federal District is carried out. The two-dimensional model of quality management of technological process based on an analytical indicators of an assessment of quality, an assessment of quality of preparation the raw materials for a grinding and an optimum effective condition of technological process is constructed. It is shown that quality management at the enterprise provides collecting, processing and the analysis of information on a condition of material streams and productions on all of their stages.

Об авторах

М. М. Благовещенская
Московский государственный университет пищевых производств
Россия
зав. кафедрой, кафедра информационных технологий и автоматизированных систем. тел.+7 (499) 750-01-11


А. Э. Козловская
Московский государственный университет пищевых производств
Россия
аспирант, кафедра информационных технологий и автоматизированных систем. тел.+7 (499) 750-01-11


Л. А. Крылова
Московский государственный университет пищевых производств
Россия
доцент, кафедра информационных технологий и автоматизированных систем. тел.+7 (499) 750-01-11


И. Г. Благовещенский
Московский государственный технический университет имени Н.Э. Баумана
Россия
профессор, кафедра теоретической механики. тел.+7 (916) 964-72-81


Список литературы

1. Благовещенская М.М., Злобин Л.А. Информационные технологии систем управления технологическими процессами. М.: Высшая школа, 2005. 768 с.

2. Благовещенская М.М. Основы стабилизации процессов приготовления многокомпонентных пищевых масс. Монография. М.: ООО «Франтера», 2009. 281 с.

3. Шкапов П.М., Благовещенская М.М., Носенко А.С. Моделирование гидромеханических систем пищевых производств при расчете динамических характеристик // Хранение и переработка сельхозсырья. 2012. №5. С. 55-58.

4. Шкапов П.М., Благовещенская М.М. Математическое моделирование гидросистем пищевых производств с двухфазными газожидкостными потоками // Вестник ВГУИТ. 2010. №2. С. 69–72.

5. Благовещенская М.М., Шкапов П.М., Сулимов В.Д. Методология разработки основ моделирования и диагностики гидромеханических систем пищевых производств по их динамическим характеристикам // Высокие интеллектуальные технологии и инновации в образовании и науке. Труды XVII-й Международной научно-метод. конф. СПб.: Издательство СПбГПУ, 2010. С. 95–98.


Рецензия

Для цитирования:


Благовещенская М.М., Козловская А.Э., Крылова Л.А., Благовещенский И.Г. МОДЕЛЬ УПРАВЛЕНИЯ КАЧЕСТВОМ ТЕХНОЛОГИЧЕСКИХ ПРОЦЕССОВ ЗЕРНОПЕРЕРАБАТЫВАЮЩИХ И МЕЛЬНИЧНЫХ ПРЕДПРИЯТИЙ. Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. 2014;(4):75-80. https://doi.org/10.20914/2310-1202-2014-4-75-80

For citation:


Blagoveshchenskaia M.M., Kozlovskaia A.E., Krylova L.A., Blagoveshchenskii I.G. MODEL OF QUALITY MANAGEMENT OF TECHNOLOGICAL PROCESSES OF THE GRAIN PROCESSING AND MILL ENTERPRISES. Proceedings of the Voronezh State University of Engineering Technologies. 2014;(4):75-80. (In Russ.) https://doi.org/10.20914/2310-1202-2014-4-75-80

Просмотров: 519


Creative Commons License
Контент доступен под лицензией Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2226-910X (Print)
ISSN 2310-1202 (Online)