The behavior of the diffusion coefficients in salting of herring in a fixed brine at subzero temperatures
https://doi.org/10.20914/2310-1202-2016-3-49-55
Abstract
About the Authors
M. V. ShumanovaRussian Federation
graduate student, food and refrigerating machines department
Y. A. Fatykhov
Professor, the Head of Department, Food and refrigerating machines department
V. A. Shumanov
associate Professor, Physics department
References
1. Ершов А.М. и др. Исследование массообменных процессов при комбинированном сухом посоле рыбы // Вестник Мурманского государственного технического университета. 2010. Т. 13. № 4/1. С. 673–677.
2. Побокова Т.И., Глущенко Л.Ф. Совершенствование посола скумбрии при ее подготовке к копчению//Ученые записки Новгородского государственного университета имени Ярослава Мудрого. № 3. 2015. С. 1-5
3. Фатыхов Ю.А., Шуманова М.В., Шуманов В.А. Применение нанотехнологическихметодов для исследования процесса посола сельди // Тр. XI межд. науч.-техн. конф. «Инновации в науке, образовании и бизнесе» Калининград. 2013. Ч. 1. С. 261–263.
4. Bryukhanov V.V., Ivanov A.M., Voronin T.A., Khitrin A.V. et al. Laser ablation of metal nanoparticles in liquid and study the structures obtained by methods correlation spectroscopy // Education and Science Without Borders. 2011. V. 2. Issue 4. P. 113-115.
5. Шуманова М.В., Фатыхов Ю.А., Шуманов В.А. Результаты экспериментальных и теоретических исследований процесса посола сельди // Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. 2015. № 2. С. 30–34.
6. Лыков А.В., Берковский Б.М. Конвекция и тепловые волны. М.: «Энергия», 1974, 336 с.
7. Артамонова И.В. Леснова Л.А. Русакова С.М. Годунов Е.Б. Оценка растворимости солей щелочных металлов // Известия МГТУ «МАМИ». 2013. T. 3. № 1(15). С. 5–8.
8. Pelegrina J.L., Gennaria F.C., Condóa A.M., Fernández Guillermeta A. Predictive Gibbs-energy approach to crystalline/amorphous relative stability of nanoparticles: Size-effect calculations and experimental test // Journal of Alloys and Compounds. 2016. V. 689. P.161–168
9. Xianzhen Xu, Yangdong Hu, Lianying Wu, Xia Chen A new model in correlating and calculating the solid–liquid equilibrium of salt–water systems // Chinese Journal of Chemical Engineering. 2016. V. 24. Issue. 8. P. 1056–1064
Review
For citations:
Shumanova M.V., Fatykhov Y.A., Shumanov V.A. The behavior of the diffusion coefficients in salting of herring in a fixed brine at subzero temperatures. Proceedings of the Voronezh State University of Engineering Technologies. 2016;(3):49-55. (In Russ.) https://doi.org/10.20914/2310-1202-2016-3-49-55