Sunflower pectin characterization obtained by a new hydrolysis-extraction method
https://doi.org/10.20914/2310-1202-2012-2-162-167
Abstract
About the Authors
K. I. TeshaevTajikistan
проректор по инновации и образовательным технологиям
Z. K. Muhidinov
Tajikistan
гл. научный сотрудник
R. M. Gorshkova
Tajikistan
вед. научный сотрудник лаборатории
A. S. Jonmurodov
Russian Federation
научный сотрудник
References
1. O’Neil M. A., York W.S. // Annual Plant Reviews. 2003. V.8. P. 1–54.
2. Mohnen D. Pectin structure and biosynthesis. // Current Opinion in Plant Biology. 2008. V. 11. P. 266–277.
3. Vincken J.P., Schols H.A., Oomen R.J.F.J, McCann M.C., Ulvskov P., Voragen AG.J., and Visser R.G.F. // Plant Physiology. 2003. V. 132. P.1781–1789.
4. Marechal V., Rigal L. Characterization of by-products of sunflower culture - commercial applications for stalks and heads // Industrial Crops and Products. 1999. V.10. P.185–200.
5. Lin M.J.Y., Sosulski F.W., Humbert E.S., Downey R.K. //Can. J. Plant Sci. 1975. V. 55. P. 507–513.
6. Kim W.J., Sosulski F., Campbell S.J. // Journal of Food Science. 1978. V.43. P.746–749.
7. Pathak D.K., Shukla S.D.// J. Food Sci. Technol. 1981.V.18. P.116–117.
8. Chang K.C., Miyamoto A. // Journal of Food Science. 1992. V.57 6. P.1435–1438.
9. Iglesias M.T., Lozano J.E. // Journal of Food Engineering. 2004. V.62. P.215–223.
10. Карпович, Н.С. Пектин. Производство и применение. [Текст] / Н.С. Карпович, Л.В. Донченко, В.В. Нелина [и др]. – Киев: Урожай, 1989. – 88 с.
11. Халиков Д.Х., Мухидинов З.К., Авлоев Х.Х. // ДАН РТ. 1996. T. 39. № 11 – 12. C. 76-80.
12. Халиков Д.Х., Горшкова Р.М., Мухидинов З.К., Авлоев Х.Х., Тешаев Х.И. // Химия природных соединений. -2002. -№ 2. -C. 118-120.
13. Мухидинов З.К., Горшкова Р.М., Халикова С., Халиков Д.Х. Способ получения пектина из растительного сырья. Малый патент на изобретение Республики Таджикистан. TJ 290. 2009.
14. Filizetti- Cozzi T.M.C.C., Carpite N.C. // Anal. Biochem. 1991. V.197. P.157-162.
15. CP Kelko Control metods// March 7. 2001. P.3.
16. Мухидинов З.К., Fishman M.L., Горшкова Р.М., Насриддинов А.С., Халиков Д.Х. // Хим. журн. Казахстана. - 2008. Спец. Выпуск 21. - С. 60-65.
17. Тешаев, Х.И. Взаимодействие низкометилированных пектинов с концентратом белков молочной сыворотки [Текст] / Х.И.
18. Тешаев, С.Р. Усманова, О. Шамсоро, З.К. Мухидинов // Вестник ВГУИТ. – 2012. - № 1.С. 158 – 164.
Review
For citations:
Teshaev K.I., Muhidinov Z.K., Gorshkova R.M., Jonmurodov A.S. Sunflower pectin characterization obtained by a new hydrolysis-extraction method. Proceedings of the Voronezh State University of Engineering Technologies. 2012;(2):162-167. (In Russ.) https://doi.org/10.20914/2310-1202-2012-2-162-167