Preview

Proceedings of the Voronezh State University of Engineering Technologies

Advanced search

Sunflower pectin characterization obtained by a new hydrolysis-extraction method

https://doi.org/10.20914/2310-1202-2012-2-162-167

Abstract

In the real work results of the comparative analysis of a new method of hydrolysis-ekstraktsii of polysaccharides from sunflower baskets are given in dynamics with a traditional method in a statics. Advantage of application of an innovative method in the dynamic mode, bringing to a controllable variation of key parameters is shown by production of pectin with high physical and chemical characteristics of a target product. The obtained data give preconditions for development of technology of receiving pectin with low prime cost and adjustable properties.

About the Authors

K. I. Teshaev
Технологический ун-т Таджикистана
Tajikistan
проректор по инновации и образовательным технологиям


Z. K. Muhidinov
Институт химии им. В.И. Никитина АН Республики Таджикистан
Tajikistan
гл. научный сотрудник


R. M. Gorshkova
Институт химии им. В.И. Никитина АН Республики Таджикистан
Tajikistan
вед. научный сотрудник лаборатории


A. S. Jonmurodov
Институт химии им. В.И. Никитина АН Республики Таджикистан
Russian Federation
научный сотрудник


References

1. O’Neil M. A., York W.S. // Annual Plant Reviews. 2003. V.8. P. 1–54.

2. Mohnen D. Pectin structure and biosynthesis. // Current Opinion in Plant Biology. 2008. V. 11. P. 266–277.

3. Vincken J.P., Schols H.A., Oomen R.J.F.J, McCann M.C., Ulvskov P., Voragen AG.J., and Visser R.G.F. // Plant Physiology. 2003. V. 132. P.1781–1789.

4. Marechal V., Rigal L. Characterization of by-products of sunflower culture - commercial applications for stalks and heads // Industrial Crops and Products. 1999. V.10. P.185–200.

5. Lin M.J.Y., Sosulski F.W., Humbert E.S., Downey R.K. //Can. J. Plant Sci. 1975. V. 55. P. 507–513.

6. Kim W.J., Sosulski F., Campbell S.J. // Journal of Food Science. 1978. V.43. P.746–749.

7. Pathak D.K., Shukla S.D.// J. Food Sci. Technol. 1981.V.18. P.116–117.

8. Chang K.C., Miyamoto A. // Journal of Food Science. 1992. V.57 6. P.1435–1438.

9. Iglesias M.T., Lozano J.E. // Journal of Food Engineering. 2004. V.62. P.215–223.

10. Карпович, Н.С. Пектин. Производство и применение. [Текст] / Н.С. Карпович, Л.В. Донченко, В.В. Нелина [и др]. – Киев: Урожай, 1989. – 88 с.

11. Халиков Д.Х., Мухидинов З.К., Авлоев Х.Х. // ДАН РТ. 1996. T. 39. № 11 – 12. C. 76-80.

12. Халиков Д.Х., Горшкова Р.М., Мухидинов З.К., Авлоев Х.Х., Тешаев Х.И. // Химия природных соединений. -2002. -№ 2. -C. 118-120.

13. Мухидинов З.К., Горшкова Р.М., Халикова С., Халиков Д.Х. Способ получения пектина из растительного сырья. Малый патент на изобретение Республики Таджикистан. TJ 290. 2009.

14. Filizetti- Cozzi T.M.C.C., Carpite N.C. // Anal. Biochem. 1991. V.197. P.157-162.

15. CP Kelko Control metods// March 7. 2001. P.3.

16. Мухидинов З.К., Fishman M.L., Горшкова Р.М., Насриддинов А.С., Халиков Д.Х. // Хим. журн. Казахстана. - 2008. Спец. Выпуск 21. - С. 60-65.

17. Тешаев, Х.И. Взаимодействие низкометилированных пектинов с концентратом белков молочной сыворотки [Текст] / Х.И.

18. Тешаев, С.Р. Усманова, О. Шамсоро, З.К. Мухидинов // Вестник ВГУИТ. – 2012. - № 1.С. 158 – 164.


Review

For citations:


Teshaev K.I., Muhidinov Z.K., Gorshkova R.M., Jonmurodov A.S. Sunflower pectin characterization obtained by a new hydrolysis-extraction method. Proceedings of the Voronezh State University of Engineering Technologies. 2012;(2):162-167. (In Russ.) https://doi.org/10.20914/2310-1202-2012-2-162-167

Views: 638


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2226-910X (Print)
ISSN 2310-1202 (Online)