Preview

Proceedings of the Voronezh State University of Engineering Technologies

Advanced search

Influence of ultrasonic drying method on the quality of pasta with liver

https://doi.org/10.20914/2310-1202-2016-3-189-194

Abstract

A new line of pasta with the addition of enrichment (beef liver in the form of minced meat sized less than 325 microns). Calculations performed by computer program showed that pasta (in a ratio of 70% grade wheat flour and 30% beef liver), significantly supplemented nutrients, especially vitamin A, for the human body needs in the Arctic. A high-technology and engineering solution for the production of high-quality and resistant pasta with the addition of enrichment for storing in special conditions. For the experiment, an experimental setup based on a modernized combi steamer, allowing to automate the monitoring and recording of temperature and humidity parameters of the dryer, and products was developed. A dosed effect of ultrasound and determined the optimal intensity 140 dB at drying the shaped pasta with the addition of beef liver was studied. The experiment revealed that ultrasonic vibration enhance heat and mass transfer processes, and more evenly distribute the moisture in the interior of the pasta by reducing the deformation stress during drying. The drying time of products decreased by 22-26% and strength increased by 19–22%. It is proved that the loss of solids during cooking pasta with beef liver, dried in the ultrasound field, dropped to 4,1%.

About the Author

O. I. Nikolyuk
St. Petersburg National Research University of Information Technologies, Mechanics and Optics, Kronverksky avenue, 49, St. Petersburg, 197101, Russia
Russian Federation
graduate student, Department of production machines and equipment


References

1. Верболоз Е.И., Кобыда Е.В., Вороненко Б.А. Поглощение ультразвука макаронным тестом при прессовании // Научный журнал НИУ ИТМО. Серия «Процессы и аппараты пищевых производств». 2014. № 1. С. 23–27.

2. Верболоз Е.И., Николюк О.И. О способах повышения пищевой ценности макаронных изделий // Материалы международной научно-практической конференции «Актуальные вопросы образования и науки», 30 ноября, Тамбов. 2015. Ч. 6. С. 29.

3. Заявление о выдаче патента Российской Федерации на изобретение № 2016106525. Способ производства макаронных изделий / Николюк О.И., Верболоз Е.И., Романчиков С.А., Антуфьев В.Т. Заявл. 2016106525, 24.02.2016 г.

4. Заявление о выдаче патента Российской Федерации на полезную модель № 2016118929. Устройство для сушки макаронных изделий ускоренным способом / Николюк О.И., Верболоз Е.И., Романчиков С.А. Заявл. 2016123879, 16.05.2016 г.

5. Осипова Г.А., Корячкина С.Я., Волчков А.Н. Способы повышения биологической ценности макаронных изделий: монография. Орёл: ОрёлГТУ, 2010.

6. Осипова Г.А. Использование комплексной добавки в производстве макаронных изделий // Хлебопродукты. 2011. № 8. С. 47–49.

7. Панин Л.Е. Березовиков П.Д., Андронова Т.И. Норма потребности человека в пищевых веществах и энергии для районов Сибири и Азиатского Севера // Питание – основа первичной профилактики заболеваний на Севере. 1987. С. 29–42.

8. Пат.№ 2530999, RU, С1А21С3 / 04 Макаронный пресс / Романчиков С.А., Верболоз Е.И, Антуфьев В.Т., Пахомов В.И., Кобыда Е.В. Заявл. 2013119015; Опубл. 20.10.2014, Бюлл. № 29.

9. Романчиков С.А. Исследование структурно-механических свойств макаронных изделий повышенной пищевой ценности в поле ультразвука // Материалы международной научно-практической конференции «Современные технологии продуктов питания», 3–5 декабря 2014 г. Курск. 2014. С. 180–183.

10. Росляков Ю.Ф., Шмалько Н.А., Сидоренко Е.О. Способы повышения биологической ценности макаронных изделий // Известия вузов. Пищевая технология. 2007. № 6–7. С. 8–10.

11. Свидетельство о регистрации программы для ЭВМ № 2014617950 Программа по расчету химического состава и энергетической ценности макаронных изделий с добавками / Романчиков С.А., Пахомов В.И. Опубл. 20.12.2014; Бюлл. № 9.

12. Мартиросян В.В. Жиркова Е.В., Малкина В.Д., Шмалько Н.А. и др. Сложнорецептурные обогащенные макаронные изделия // Известия вузов. Пищевая технология. 2008. № 4. С. 26–28.

13. Хмелев В.Н., Шалунов А.В., Барсуков Р.В., Цыганок С.Н. и др. Исследование эффективности ультразвуковой сушки // Техническая акустика. 2009. № 6.


Review

For citations:


Nikolyuk O.I. Influence of ultrasonic drying method on the quality of pasta with liver. Proceedings of the Voronezh State University of Engineering Technologies. 2016;(3):189-194. (In Russ.) https://doi.org/10.20914/2310-1202-2016-3-189-194

Views: 776


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2226-910X (Print)
ISSN 2310-1202 (Online)