Preview

Proceedings of the Voronezh State University of Engineering Technologies

Advanced search

DEFINITION OF VANILLIN IN WATER ENVIRONMENTS AND FOODSTUFF – THE NEW ANALYTICAL DECISION.

https://doi.org/10.20914/2310-1202-2012-3-122-124

Abstract

To solve the problems associated with analysis of food, using the method of solvent extraction, it is proposed to replace the bad acting and flammable organic solvents (extractants) environmentally sound readily soluble polyethylene glycols. Polymers are characterized by raised ability to formation of complexes with respect to organic substances, in particular, vanillin, and applied to the extraction analysis to establish damage to a cream. On the fifth day of storage of vanillic acid have been identified, the product is unfit for consumption.

About the Authors

N. V. Maslova
ОАО «Золотой колос», г. Воронеж
Russian Federation


Y. I. Korenman
Воронеж. гос. ун-т инж. технол.
Russian Federation


References

1. Мокшина, Н.Я. Экстракция аминокислот и витаминов [Текст] / Н.Я. Мокшина. – Воронеж, 2007.

2. Мокшина, Н.Я. Экстракция и определение ароматических α-аминокислот и водорастворимых витаминов – закономерности и новые аналитические решения [Текст]: дис. ... докт. хим. наук / Н.Я. Мокшина. – Краснодар: Кубан. гос. ун-т, 2007.

3. Шляхина, Ю.В. Применение водорастворимых полимеров для экстракционного извлечения ароматических аминов [Текст] / Ю.В.Шляхина, Н.Я. Мокшина, В.Ю. Хохлов, В.Ф. Селеменев, Г.В. Шаталов // Изв. вузов. Химия и хим. технология. – 2006. – Т.46. -№ 6. – С. 20 – 22.

4. Шкинев, В.М. Экстракция роданитных и галогенидных комплексов металлов в двухфазных водных системах полиэтиленгликоль – соль - вода [Текст] / В. М. Шкинев, Т.И. Нифаньева // Журн. аналит. химии. – 1984. – Т.44. - № 8. – С.1368 – 1373.

5. Маслова, Н.В. Определение микроколичеств ванилина в пищевых продуктах и фармацевтических [Текст] / Н.В. Маслова, Я.И. Коренман, П.Т. Суханов // 73 Наукова конф. молодих вчених, аспирантiв i студентiв – Киiв, 2007. – Ч.I. – С.107.

6. Маслова, Н.В. Экстракционное концентрирование ванилина при анализе пищевых продуктов [Текст] / Н.В. Маслова, Я. И. Коренман, П.Т. Суханов // VIII Всерос. конф. молодых ученых с междунар. участием. – Казань, 2007. – С.313.

7. Коренман, Я. И. Экстракционнохроматографическое определение ванилина в водных средах [Текст] / Я. И. Коренман, П.Т. Суханов Н.В. Маслова, В.В. Хрипушин // Всерос. конф. «Новый этап развития пищевых производств: инновации, технологии, оборудование». – Екатеринбург, 2009. – С. 67 – 69.

8. Маслова, Н.В. Установление срока хранения кондитерских кремов методом жидкостной экстракции и хроматографии [Текст] / Н.В. Маслова, Я. И. Коренман, П.Т. Суханов // Информ. листок № 35-034-08 / Воронежский ЦНТИ. – 2008


Review

For citations:


Maslova N.V., Korenman Y.I. DEFINITION OF VANILLIN IN WATER ENVIRONMENTS AND FOODSTUFF – THE NEW ANALYTICAL DECISION. Proceedings of the Voronezh State University of Engineering Technologies. 2012;(3):122-124. (In Russ.) https://doi.org/10.20914/2310-1202-2012-3-122-124

Views: 509


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2226-910X (Print)
ISSN 2310-1202 (Online)