Preview

Proceedings of the Voronezh State University of Engineering Technologies

Advanced search

MULTIENZYME COMPLEX APPLICATION WHEN RECEIVING OF ETHYL ALCOHOL FROM THE PROBLEM OF RAW MATERIAL

https://doi.org/10.20914/2310-1202-2012-3-148-152

Abstract

Influence of the complex enzyme preparation of Bruzaime BGX on viscosity of a rye batter was probed. Dynamics of accumulation of a weight fraction of dry and reducing materials in a batter, and also possibility of decrease in a dosage glucoamilase is shown at using of multienzymic complex at a stage of water-thermal processing. It was set that multienzymic complex application on stages of water-thermal processing allows to increase the glucose maintenance in a wort by 34,7 % in comparison with the control that raises an alcohol yield on 1,4 dal/tonn conditional starch, reduces duration of fermentation till 50-52 h and reduces the general screenings content in a fermented wash by 10 %.

About the Authors

A. N. Yakovlev
Воронеж. гос. ун-т инж. технол.
Russian Federation


S. F. Yakovleva
Воронеж. гос. ун-т инж. технол.
Russian Federation


O. S. Korneeva
Воронеж. гос. ун-т инж. технол.
Russian Federation


T. S. Kovaleva
Воронеж. гос. ун-т инж. технол.
Russian Federation


References

1. Жеребцов, Н.А. Биохимия [Текст] / Н.А. Жеребцов, Т.Н. Попова, В.Г. Артюхов. – Воронеж: ВГУ, 2002. – 696 с.

2. Жеребцов, Н.А. Ферменты: их роль в технологии пищевых продуктов [Текст]: учебное пособие / Н.А. Жеребцов, О.С. Корнеева, Е.Д. Фараджева. – Воронеж: ВГУ, 1990. – 120 с.

3. Полыгалина, Г.В. Технохимический контроль спиртового и ликеро–водочного производств [Текст] / Г.В. Полыгалина. – М.: Колос, 1999. – 336 с.

4. Римарева, Л. В. Состояние и перспективы развития современных технологий в спиртовом производстве [Текст] / Л. В. Римарева // Производство спирта и ликероводочных изделий. - 2005. - № 2. - С. 4-6.

5. Римарева, Л.В., Мультиэнзимные системы в производстве спирта [Текст] / Л.В. Римарева, М.Б. Оверченко, Н.И. Игнатова, А.Т. Кадиева // Производство спирта и ликеро-водочных изделий. -2004. -№ 3. -С. 22 – 24.

6. Яровенко, В. Л. Технология спирта [Текст] / В. Л. Яровенко, В. А. Маринченко, В. А. Смирнов [и др.]; под общ. ред. В.Л. Яровенко. – М.: Колос, 2002. – 464 с.


Review

For citations:


Yakovlev A.N., Yakovleva S.F., Korneeva O.S., Kovaleva T.S. MULTIENZYME COMPLEX APPLICATION WHEN RECEIVING OF ETHYL ALCOHOL FROM THE PROBLEM OF RAW MATERIAL. Proceedings of the Voronezh State University of Engineering Technologies. 2012;(3):148-152. (In Russ.) https://doi.org/10.20914/2310-1202-2012-3-148-152

Views: 564


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2226-910X (Print)
ISSN 2310-1202 (Online)