Preview

Proceedings of the Voronezh State University of Engineering Technologies

Advanced search

Features of mixed technology extraction carotinoid and antocyan pigments

https://doi.org/10.20914/2310-1202-2012-2-110-112

Abstract

The technology of mixedextractioncarotinoid and antocyan pigments from domestic vegetative raw materials is considered in investigation. Are studied colors and spectral characteristics of the extracts received at various duration and frequency rate extraction, and also a quantitative parity of initial raw materials. On the basis colors characteristics optimum parametres of exraction are defined.

About the Authors

V. M. Bolotov
Воронеж. гос. ун-т инж. технол.
Russian Federation
профессор, кафедра органической химии


E. S. Shichkina
Воронеж. гос. ун-т инж. технол.
Russian Federation
аспирант, кафедра органической химии


P. N. Savvin
Воронеж. гос. ун-т инж. технол.
Russian Federation
ст.преподаватель, кафедра органической химии


V. V. Hripushin
Воронеж. гос. ун-т инж. технол.
Russian Federation
доцент, кафедра органической химии


References

1. Пищевые ароматизаторы и красители. Некоторые вопросы законодательства [Текст] // Пищевые ингредиенты: сырье и добавки. – 2002. – № 1. – С. 10–13.

2. Харламова, О.А. Натуральные пищевые красители [Текст] / О.А. Харламова, Б.В. Кафка. – М.: Пищевая промышленность, 1989. – 191 с.

3. Пат. 2221829 Российская Федерация Способ получения спирто-водорастворимого каротиноидного красителя из растительного сырья / Перикова Л.И., Болотов В.М., Рудаков О.Б.; заявитель и патентообладатель Воронеж. гос. технол. акад. – № 2002119910/13; заявл. 22.07.2002; опубл. 20.01.2004, Бюл. № 2.

4. Байдичева, О. В. Цветометрия - новый метод контроля качества пищевой продукции[Текст] / О. В. Байдичева, В. В. Хрипушин, Л. В. Рудакова, О. Б. Рудаков. // Пищевая промышленность. – 2008. - № 5. – С. 20-22.

5. Основные физико-химические свойства и применение гидрофилизированнных каротиноидных пигментов растительного сырья России [Текст] / В. М. Болотов, Е. В. Комарова // Изв. вузов. Пищевая технология. – 1999. - № 4. – С. 26–28.

6. Пат. 2228344 Российская Федерация Способ получения антоцианового красителя из растительного сырья / Один А. П., Хайрутдинова А. Д., Болотов В. М.; заявитель и патентообладатель Воронеж. гос. технол. акад. – № 2002131129/13; заявл. 19.11.2003; опубл.10.05.2004, Бюл. № 13.


Review

For citations:


Bolotov V.M., Shichkina E.S., Savvin P.N., Hripushin V.V. Features of mixed technology extraction carotinoid and antocyan pigments. Proceedings of the Voronezh State University of Engineering Technologies. 2012;(2):110-112. (In Russ.) https://doi.org/10.20914/2310-1202-2012-2-110-112

Views: 521


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2226-910X (Print)
ISSN 2310-1202 (Online)