EXPRESS METHOD FOR DETERMINATION OF SELECTED QUALITY INDEXES OF WALNUT OIL USING ANALYZER SIGNALS «ELECTRONIC NOSE»
https://doi.org/10.20914/2310-1202-2014-1-153-159
Abstract
Keywords
About the Authors
A. A. KalinichenkoUkraine
graduate
Department of foodstuff expertise.
phone (044) 287-90-24
L. Iu. Arsen’eva
Ukraine
professor
Department of foodstuff expertise.
phone (044) 287-90-24
S. V. Ivanov
Ukraine
professor
Department of foodstuff expertise.
phone (044) 287-90-24
T. A. Kuchmenko
Russian Federation
professor
Department of physical and analytical chemistry.
phone (473) 255-07-62
References
1. Ржехин В.П., Сергеев А.Г. Руководство по методам исследования, технохимическому контролю и учёту производства в масложировой промышленности. Л.: Наука, 1967. С. 967–985. Rzhekhin V.P., Sergeev A.G. Rukovodstvo po metodam issledovaniia, tekhnokhimicheskomu kontroliu i uchetu proizvodstva v maslozhirovoi promyshlennosti [Guidance on methods of research, technical and chemical control and production records in the oils and fats production industry]. Leningrad, 1967. pp. 967-985. (In Russ.).
2. Стеле Р. Срок годности пищевых продуктов. Расчет и испытания. Спб.: Профессия, 2006. 480 с. Stele R. Srok godnosti pishchevykh poduktov. Raschet i ispytaniia [Understanding and measuring the shelf-life of food]. Sent-Petersburg, Professiia, 2006. 480 p. (In Russ.).
3. Хомутов Б. И., Ловачев Л. Н. Хранение пищевых жиров. М.: Экономика, 1972. 160 с. Khomutov B. I., Lovachev L. N. Kranenie pishchevykh zhirov [Storage of food fats]. Moscow, Economika, 1972. 160 р. (In Russ.).
4. Тютюнников Б. Н., Бухштаб З. И., Гладкий Ф. Ф. Химия жиров. Харьков: НТУ «ХПИ», 2002. С. 389–400. Tiutiunnikov B/N/, Bukhshtab Z.I., Gladkii F.F. Khimiia zhirov [Chemistry of fats]. Khar’kov, NTU «KhPI», 2002. pp. 389–400. (In Ukrainian).
5. Хайянь З., Бедгуд Д., Бишоп А. и др. Эндогенный биофенол, жирные кислоты и летучие профили выбранных масел // Пищевая химия. 2006. С. 1–8. Khaiian’ Z., Bedgud D., Bishop A. et al. Endogenous biophenol, fatty acid and volatile profiles of selected oils. Pishchevaia khimiia. [Food chemistry], 2006, pp. 1–8.
6. Кучменко Т. А. Инновационные решения в аналитическом контроле: уч. пособие. Воронеж: Воронеж. гос. технол. акад., ООО «СенТех», 2009. 252 с. Kuchmenko T. A. Innovatsionnye resheniia v analiticheskom kontrole [Innovative solutions in the analytical control]. Voronezh, VGTA, 2009. 252 р. (In Russ.)
7. ГОСТ 30623-98 Масла растительные и маргариновая продукция. Метод обнаружения фальсификации. Введен 01. 01. 2000. М.: Стандартинформ, 2008. 20 с. GOST 30623-98 Masla rastitel’nye i margarinovaia produktsiia. Metod obnaruzheniia fal’sifikatsii [Oils and margarin products. Adulteration detection method]. Moscow, Standartinform, 2008. 20 р. (In Russ.).
8. ДСТУ 4570:2006 Растительные жиры и масла. Метод определения перекисного числа. Введен 01. 01. 2008. Киев: Госпотребстандарт Украины, 2007. 8 с. DSTU 4570:2006 Rastitel’nye zhiry i masla. Metod opredeleniia perekisnogo chisla [Vegetable fats and oils. Method for measurement of peroxide value]. Kiev, Gospotrebstandart Ukrainy, 2007. 8 p. (In Ukrainian).
9. ДСТУ 4350:2004 (ISO 660:1996, NEQ) Масла растительные. Методы определения кислотного числа. Введен 28. 11. 2004. Киев: Госпотребстандарт Украины, 2005. 8 с. DSTU 4350:2004 (ISO 660:1996, NEQ) Masla rastitel’nye. Metody opredeleniia kislotnogo chisla [Oils. Methods for determination of acid value] Kiev, Gospotrebstandart Ukrainy, 2005. 8 p. (In Ukrainian).
10. ДСТУ 6047:2008 Масло грецкого ореха. Технические условия. Введен 01. 01. 2009. Киев: Госпотребстандарт Украины, 2008. 18 с. DSTU 6047:2008 Maslo gretskogo orekha. Tekhnicheskie usloviia [Walnut oil. Specifications]. Kiev, Gospotrebstandart Ukrainy, 2008. 18 p. (In Ukrainian).
Review
For citations:
Kalinichenko A.A., Arsen’eva L.I., Ivanov S.V., Kuchmenko T.A. EXPRESS METHOD FOR DETERMINATION OF SELECTED QUALITY INDEXES OF WALNUT OIL USING ANALYZER SIGNALS «ELECTRONIC NOSE». Proceedings of the Voronezh State University of Engineering Technologies. 2014;(1):153-159. (In Russ.) https://doi.org/10.20914/2310-1202-2014-1-153-159