Preview

Proceedings of the Voronezh State University of Engineering Technologies

Advanced search

ROASTED COFFEE PRODUCTS PRODUCTION LINE ENERGETIC EFFICIENCY EVALUATION BY EXERGY ANALYSIS

https://doi.org/10.20914/2310-1202-2012-1-27-32

Abstract

The exergy analysis was carried out in the view of roasted coffee products production line energetic efficiency increase. The scheme dividing into seven reference surfaces was made. The system exergy balance was drawn up. Specific exergy and internal and external loss were calculated for every surface. Grassmann-Shargut diagram was constructed. By means of exergetic efficiency calculating the ways of system development were analyzed.

About the Author

E. A. Ostrikova
Воронеж. гос. ун-т инж. технол.
Russian Federation


References

1. Бродянский, В. М. Эксергетический метод и его приложения [Текст] / В. М. Бродянский, В. Фратшер, К. Михалек. – М.: Энергоатомиздат, 1988. – 287 с.

2. Шевцов, А. А. Управление ресурсосберегающей технологией обжарки зерен кофе [Текст] / А. А. Шевцов, Е. А. Острикова // Автоматизация и современные технологии. – 2010. – № 7. – С. 15-18.

3. Жидко, В. И. Зерносушение и зерносушилки [Текст] / В. И. Жидко, В. А. Резчиков, В. С. Уколов. – М.: Колос, 1982. – 239 с.

4. Богословский, С. В. Физические свойства газов и жидкостей [Текст] / С. В. Богословский. – СПб.: СПбГУАП, 2001. – 73 с.

5. Вукалович, М. П. Теплофизические свойства воды и водяного пара [Текст] / М. П. Вукалович. – М.: Машиностроение, 1967. – 160 с.

6. Процессы и аппараты пищевых производств. Кн. 1 / А.Н. Остриков, Ю.В. Красовицкий, А.А. Шевцов [и др.]: под ред. А.Н. Острикова. – С-Пб.: ГИОРД, 2007. – 704 с.

7. Остриков, А. Н. Обжарка кофе перегретым паром [Текст] / А. Н. Остриков, А. А. Шевцов, В. М. Кравченко, А. Н. Зотов. Воронеж, 2003. – 174 с.


Review

For citations:


Ostrikova E.A. ROASTED COFFEE PRODUCTS PRODUCTION LINE ENERGETIC EFFICIENCY EVALUATION BY EXERGY ANALYSIS. Proceedings of the Voronezh State University of Engineering Technologies. 2012;(1):27-32. (In Russ.) https://doi.org/10.20914/2310-1202-2012-1-27-32

Views: 513


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2226-910X (Print)
ISSN 2310-1202 (Online)