Application of ultrasonic extraction method in the preparation of the directive action beverage from black currant
https://doi.org/10.20914/2310-1202-2016-2-162-169
Abstract
About the Authors
N. S. RodionovaRussian Federation
Doc. Sci., professor, service and catering business head of chair, dean of the economics and management faculty,
Revolution Av., 19 Voronezh
M. V. Manukovskaya
PhD, associate professor, service and catering business department,
Revolution Av., 19 Voronezh
A. E. Nebol'sin
lead designer
M. V. Serchenya
student, service and catering business department,
Revolution Av., 19 Voronezh
References
1. Оуэн С. Источник силы. СПб.: ТИД Амфора, 2012. С. 16, 41.
2. Макарова Н. В. Современные аспекты научных исследований антиоксидантных свойств цитрусовых фруктов, ягод и косточковых плодов: монография. Самара: Самар. гос. техн. ун–т, 2013.
3. Скурихин И. М. Химический состав пищевых продуктов. М.: Агропромиздат, 1987.
4. Донченко Г. В., Кричковская Л. В., Чернышов С. И., Никитченко Ю. В. и др. Природные антиоксиданты (биотехнологические, биологические и медицинские аспекты): монография. Харьков: Модель Вселенной, 2011.
5. Мануковская М. В., Серченя М. В. Использование современных технологий в приготовлении настоек // Экономика. Инновации. Управление качеством. 2015. № 2. С. 130–133.
6. Хмелев В. Н. и др. Ультразвуковые многофункциональные и специализированные аппараты для интенсификации технологических процессов в промышленности. Барнаул: АлтГТУ, 2007. 416 с.
7. Мануковская М. В., Серченя М. В. Исследование антиоксидантной активности настоек из ежевики и клюквы, приготовленных методом ультразвукового экстрагирования // Вестник ВГУИТ. 2015. № 4. 98–103.
8. Lai J., Wang H., Wang D., Fang, F., Wang F., Wu T. 2014. “Ultrasonic Extraction of Antioxidants from Chinese Sumac (Rhus typhina L.) Fruit Using Response Surface Methodology and Their Characterization.” // Molecules V. 19, N. 7. pp. 9019–9032.
9. Gavrilova V., Kajdžanoska M., Gjamovski V., Stefova M. Separation, Characterization and Quantification of Phenolic Compounds in Blueberries and Red and Black Currants by HPLC−DAD−ESI-MSn. // Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2011. № 59 (8), pp. 4009–4018. DOI: 10.1021/jf104565y
10. Vagiri M., Ekholm A., Andersson S. C., Johansson E., Rumpunen K. An Optimized Method for Analysis of Phenolic Compounds in Buds, Leaves, and Fruits of Black Currant (Ribes nigrum L.) Journal of Agricultural and Food Chemistry 2012 60 (42), 10501-10510 DOI: 10.1021/jf303398z
Review
For citations:
Rodionova N.S., Manukovskaya M.V., Nebol'sin A.E., Serchenya M.V. Application of ultrasonic extraction method in the preparation of the directive action beverage from black currant. Proceedings of the Voronezh State University of Engineering Technologies. 2016;(2):162-169. (In Russ.) https://doi.org/10.20914/2310-1202-2016-2-162-169